Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията си изми ръцете от Асандж

Европейската комисия отказа днес да определи дали задържаният в Лондон Джулиан Асандж попада в разбиранията й за "изобличител".

Нямаме реакция по този случай. ЕК не може да определи дали Асандж е изобличител. Не коментираме отделни случаи, те се решават от правосъдието. В случая въпросът е в ръцете на британското правосъдие, заяви говорител на комисията.

Следващата седмица Европейският парламент предстои да приеме на второ четене законодателство за защита на т. нар. изобличители. Според правото на ЕС изобличители ще бъдат хората, които подават знак за нередности в различни области на правото, включително борбата с изпирането на пари и корпоративното данъчно облагане, защитата на данните, на финансовите интереси на Общността, безопасността на стоките и храните, защитата на околната среда и ядрената безопасност. Държавите в ЕС са свободни да разширят обхвата на тези правила, за да включат и други области.

Изобличителите ще бъдат насърчени да използват първо вътрешни канали, ако нарушението, което желаят да разкрият, може да бъде ефективно отстранено в рамките на тяхната организация и когато не съществува опасност от ответни действия с цел отмъщение. Те могат да докладват направо на съответните власти, ако намерят за необходимо, предвид обстоятелствата в дадения случай.

Ако след подаването на сигнал до властите не бъдат предприети подходящи действия, или при непосредствена или явна опасност за обществения интерес, или когато подаденият до сигнал няма да даде резултат, например защото властите са в тайно споразумение с извършителя на престъплението, изобличителите ще могат да разгласяват нарушението, включително в медиите. Това ще осигури тяхната защита, когато действат като източници на информация за разследваща журналистика, обяснява ЕК в обосновката към законопроекта. Правилата ще осигурят защита на изобличителите срещу уволнение, понижаване в длъжност и други видове отмъщение.

Междувременно Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека призова съдебните власти да гарантират на Асандж правото на справедлив процес, предаде Ройтерс.

"Очакваме, че всички отговорни институции ще гарантират, че правото на справедлив съдебен процес на Асандж ще бъде уважено от властите, включително при всякаква процедура за екстрадиция, която може да последва", каза Равина Шамдасани, говорителка на службата на върховния комисар на ООН за правата на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във