Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията ще спасява туризма

Европейският еврокомисар по въпросите за вътрешния пазар Тиери Бретон предложи в най-кратък възможен -  през септември-октомври, да бъде организирана среща на високо равнище за туризма, който бе ударен силно от последиците от борбата с пандемията от коронавируса, съобщи АФП.

Приносът на туризма за брутния вътрешен продукт на ЕС е от 10 до 11 на сто и осигурява 12 на сто от заетостта, е силно подкопан от карантинните мерки и ограничения за придвижванията. Миналата седмица Международният валутен фонд би тревога за рисковете пред икономиките от южната част на континента - Испания, Италия, Португалия и Гърция, които са силно зависими от туризма.

Европейският туристически сектор отчита два милиона нощувки по-малко през периода януари-февруари и загуба 1 милиард евро на месец. Причина за това е отливът на китайски туристи от Европа.

Гръцкото правителство например разработва четвърти пакет за спасяване на икономиката, който ще бъде финансиран от Корпоритавния пакт за развитие. Същевременно се разработва отделен пакет за туризъм и транспорт, при който се предвижда намалено ДДС и други плащания към фиска. В него се лансира и идеята за безплатни ваучери за туристите в Европа, повишаващи тяхната ликвидност.

Иcпaнcкoтo прaвитeлcтвo рaбoти пo плaн, кoйтo прeдвиждa прeдcтoящият лeтeн ceзoн дa бъдe бeз чуждecтрaнни туриcти. Тoзи cцeнaрий включвa пълнo или чacтичнo зaтвaрянe нa грaницитe нa cтрaнaтa. В cъщoтo врeмe влacтитe нa крaлcтвoтo възнaмeрявaт дa дoпринecaт зa рaзвитиeтo нa вътрeшния туризъм. Прaвитeлcтвoтo плaнирa дa прoучи cъщo eкcпeртни прeпoръки зa oгрaничaвaнe нa брoя нa хoрaтa, кoитo мoгaт дa бъдaт eднoврeмeннo нa плaжoвe.

Данни на Евростат за 2017 г. показват, че 2,3 милиона компании са били ориентирани към туристическите индустрии, в които влизат икономически дейности, предоставящи важна част от услугите си на туристи, но също и на лица, които не са туристи. Те са съставлявали над една десета от нефинансовата икономика на Европейския съюз. Заетите в туристическата индустрия 11,7 млн. души са съставлявали 9% от заетите в нефинансовата икономика и 22% от сектора на услугите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във