Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията ще проверява унгарския закон "Стоп Сорос"

Европейската комисия ще провери дали унгарският антимигрантски закон, добил известност като "Стоп Сорос", отговаря на правилата на Европейския съюз. Еврокомисията не скри безпокойството си от мерките, които бяха въведени в Унгария от партията на премиера Виктор Орбан. Резултатите от проверката на ЕК може да са основания за наказателна процедура срещу Унгария.

Орбан прокара през парламента конституционни промени, чрез които се криминализира съдействието за нелегални мигранти и се ограничават дейностите на неправителствени организации.

В унгарската конституция ще бъде записано, че "чуждо население" не може да се установява в Унгария.

Законът ще даде на вътрешния министър власт да забранява неправителствени организации, подкрепящи миграцията и смятани за риск за националната сигурност. Коя организация е рискова и коя - не, ще решава съдът. 

Ще бъде забранено оказването на помощ за кандидати за убежище - включително съдействие за попълване на формуляри, разпространяване на информация за процедурата, а на теория дори даването на храна.

Хора, оказващи помощ на мигранти или на групи, които осъществяват подобна дейност, ще са заплашени от затвор. 

Унгарският премиер Виктор Орбан се превърна във водещата фигура на антимигрантската политика в Европа след 2015-2016 година, когато в Европа влязоха повече от един милион мигранти. Оттогава Унгария засили граничния контрол и прие редица закони срещу мигрантите и организациите, които им помагат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във