Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията ще помага на Германия в разследване на шпионаж от Китай

Европейската комисия изрази днес готовност да съдейства на германското разследване срещу бивш посланик на ЕС в няколко държави, заподозрян в шпионаж в полза на Китай. Досега не сме били търсени от германските власти по това разследване, уточни говорител на комисията.

Той потвърди, че ЕК следи медийните съобщения по случая. Германското издание "Шпигел" вчера съобщи, че бившият германски дипломат е работил в ЕК, а след това и в Европейската служба за външна дейност. Предполага се, че той е започнал работа за министерството на държавната сигурност на Китай и през 2017 г. е напуснал работата си в европейските институции. Официално той е бил назначен в "добре известна" лобистка фирма и се предполага, че е вербувал други двама служители от друга фирма на лобисти, за да работят за Пекин.

Изданието отбелязва, че ако се докаже, това би бил един от редките случаи на изобличени китайски шпиони в Европа. Според данните на "Шпигел" при разследването са били претърсени няколко адреса в Германия и в Брюксел. Говорител на ЕК днес уточни, че не са били обискирани помещения на комисията или на европейската дипломатическа служба.

По думите на говорителя служителите на институциите на ЕС са обучени да се предпазват от шпионска дейност, включително и с насоки за поведение онлайн и при срещи на живо. Той допълни, че през това обучение преминават не само заетите в Брюксел, но и служителите в отделните представителства на ЕС по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във