Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията се отказа да реформира Дъблинския регламент за бежанците

След години в задънена улица Европейската комисия се готви да изтегли предложението си от 2016 г. за реформа на оспорвания Дъблински регламент за предоставяне на убежище на чужденци, предаде "ИЮ Обзървър".

Дъблинското споразумение предвижда кандидат за убежище да подаде молбата си за него в първата страна от ЕС, в която е влязъл на територията на общността. А ако отиде в друга, да бъде върнат отново в тази, в която е пристигнал.

"Намираме се в хоризонта на пост-Дъблин", заяви пред изданието гръцкият еврокомисар Маргаритис Схинас, който отговаря за миграцията с ресора си "Утвърждаване на европейския ни начин на живот".

Той каза, че законът, заедно с Регулацията за процедури за убежище, ще трябва да бъде изтеглен от по-широкия пакет, който трябва да бъде обявен през март. И двете в момента фигурират сред седемте законодателни текста, които съставят Единната европейска система за убежище.

"Имаме две неща, които трябва да бъдат извадени и преработени. Едното е Дъблинският регламент, а другото са процедурите", каза Схинас.

Схинас не даде допълнителни детайли, но думите му сигнализират за завой в плана на ЕК за реформа на вътрешните правила на ЕС за предоставянето на убежище. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във