Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията се обяви против гръцките планове за плаващи прегради против мигранти

Европейската комисия ще установи контакт с гръцките власти във връзка с планираните от Гърция плаващи прегради срещу мигранти, като предупреди, че те не трябва да възпрепятстват достъпа до процедура за убежище, предаде АФП, като се позовава на говорител на комисията.

Най-общо поставянето на прегради не противоречи само по себе си на правото на ЕС, но /.../ прегради от такъв характер не могат да правят невъзможен достъпа до процедура за убежище за тези, които евентуално биха имали нужда от нея, и принципът да няма принудително връщане трябва да продължава да се спазва, заяви говорителят.
Ние ще установим контакт с гръцките власти, за да разберем по-добре за какво точно става дума, каква е целта на това поставяне на прегради, добави той.

Гръцкото министерство на отбраната обяви вчера търг за поставяне на плаващи прегради в Егейско море, които ще бъдат използвани при спешен случай за ограничаване на мигрантските потоци от съседна Турция.
Гърция се превърна отново през 2019 г. в основен вход за мигранти и бежанци в Европа, което е сериозен проблем за правителството, което се опасява от продължаване на мигрантския поток и тази година.

На фона на този мигрантски поток Европейската служба за подкрепа в областта на убежището обяви във вторник, че ще удвои персонала си в Гърция от 500 на 1000 човека и ще увеличи финансирането на дейностите си в страната с 30 процента до 36 милиона евро през 2020 г.

Над 40 000 кандидати за убежище са струпани сега в нехигиенични лагери на гръцките острови в Егейско море, при положение че лагерите са с капацитет да поемат най-много 6 200 души

Facebook logo
Бъдете с нас и във