Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията разблокира 1 млрд. евро в помощ на малките и средните предприятия

Европейската комисия разблокира 1 милиард евро от фонда за стратегически инвестиции, за да помогне на малките и средните предприятия в Евросъюза да се справят с последиците от пандемията.  

С днешното решение Европейската инвестиционна банка ще може да гарантира кредити в размер на 8 милиарда евро, предаде БНР.

Парите могат да бъдат налични още този месец, при това при по-гъвкави условия за разсрочване и гратисни периоди, заявяват от Еврокомисията.

В Брюксел се надяват от подкрепата да се възползват поне 100 хиляди малки и средни предприятия в целия Европейски съюз.

Германското правителство реши, че ще гарантира пълния размер на заемите, които малките и средните предприятия в страната ще бъдат принудени да изтеглят от банките, за да спасят бизнеса и работниците си от фалит, предаде Франс прес. За фирми с до 50 служители германската държава ще гарантира заеми до 500 000 евро. А за по-големите - които имат до 250 служители, до 800 000 евро кредити. Мярката е в допълнение на договорения преди днешния ден кризисен пакет от 1,1 трилиона евро. Досега кабинетът в Берлин смяташе да гарантира до 90 процента от заемите за малките фирми и до 80 процента за средните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във