Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията призова за прекратяване на граничния контрол в Шенген

Димитрис Аврамопулос

Европейската комисия призова днес да се сложи край на удължаването на граничния контрол в Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

"Не мога да си представя Европа със затворени вътрешни граници, никога няма да позволим Европа да се върне към миналото си", заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос на среща в Люксембург с вътрешните министри на 28-те държави членки.

Дойде моментът да се сложи край на граничния контрол, заяви той.

Шест страни прилагат от 2015 г. контрол по границите в Шенгенското пространство (Франция, Германия, Австрия, Дания, Швеция, Норвегия), използвайки правни механизми за временно отменяне на принципа за свободно движение в него.

Повечето страни оправдаха мерките с нелегалната миграция в ЕС, но изтъкват и опасения за сигурността, свързани с джихадистките атентати в някои европейски страни.

Германия ще удължи контрола по границата с Австрия с още половин година, до 11 май, заяви вътрешният министър Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА.

Решението въз основа на аргумента, че мигрантите лесно могат да се придвижват между страните от ЕС и че липсва контрол по външните граници на блока, ще бъде официално представено пред ЕС по-късно днес.

"Условията за отменяне на контрола по вътрешните граници все още не са налице", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във