Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията приема през февруари директиви за преговорите с Великобритания

Европейската комисия публикува в петък въпросник, в който подробно обяснява процеса на излизане на Великобритания от блока на 31 януари, последващия преходен период до края на годината и преговорите за бъдещите двустранни отношения.

Комисията заяви, че ще приеме на 3 февруари обширен проект за преговорни директиви за предстоящите разговорите, за които ще отговаря Работната група за връзки с Обединеното кралство (UKTF), начело с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БНР.

Потенциалното удължаване на преходния период, който на този етап трябва да приключи на 31 декември 2020 г., трябва да бъде взето съвместно от двете преговарящи страни до 1 юли, като подобно решение може да бъде взето само веднъж за период от максимум две години, се посочва в съобщението на Европейската комисия.

По време на този преходен период Обединеното кралство няма да бъде включено в процеса на вземане на решения в ЕС, но страната ще продължава да прилага законите на ЕС и ще остане в митническия съюз и в единния европейски пазар. Освен това Великобритания ще има възможност да сключва търговски сделки с трети страни.

По-рано днес председателите на Европейския съвет и Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, подписаха споразумението за британското напускане на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във