Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията представя утре докладите за върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че утре ще представи първите доклади за състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС.

Предвижда се докладите да обхванат въпросите със законността, състоянието на медиите и гражданското общество. Комисията очаква докладите да служат за предотвратяване на недостатъци и за повишаване на общата осведоменост по въпросите на върховенството на закона.

Европейският парламент предвижда скоро да гласува решение, с което да въведе изготвянето на докладите и прилагането на отправените препоръки част от общностното законодателство.

Предложението е основа за преговори между 27-те страни членки и Европейския парламент. През юли държавите от ЕС се споразумяха за подобен механизъм, но точните подробности още не са определени.

Евродепутатите настояват за по-строги условия, а Полша и Унгария, които отдавна имат спорове с Брюксел заради обвинения, че подкопават демократичните стандарти, заплашват да наложат вето на всякакви решения, които биха поставили в опасност достъпа им до фондовете на ЕС.

Предложението предвижда наказанията за нарушения на върховенството на закона да включват временно спиране на финансирането от ЕС, а решенията за това да бъдат вземани с гласуване с мнозинство от държавите членки по препоръка на Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във