Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията представи насоки за отслабване на ограниченията

ЕС представи днес насоки за излизането от ограничителните мерки, наложени заради епидемията от COVID-19. Предвижда се общите ограничения да бъдат заменени от целенасочени мерки, когато това стане възможно.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поясни, че целта е съгласувано излизане от ограниченията, на основата на научни данни за епидемичната обстановка в отделните европейски страни. Не даваме знак за премахване на мерките, а представяме рамка за решенията, които ще бъдат взети от държавите, когато бъде възможно, посочи тя.

По нейните думи преди въведените мерки да бъдат променени, ще бъде необходимо да бъдат изпълнени три предварителни условия - епидемичните данни да показват трайно намаление на новите случаи на заболяване; здравните системи да разполагат със запас от възможности; да се предприеме широко изследване на населението.

До днес над три трилиона евро са осигурени от ЕС за преодоляването на икономическите последици от епидемията, посочи Фон дер Лайен. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел добави, че може да се очаква последиците да продължат с години.

Няма смисъл всяка страна в Европа сама да излиза от изолацията и да започва план за възстановяване след пандемията, заяви председателят на Еврогрупата Мариу Сентену в интервю за италианския в. "Кориере дела сера".

Общ план за възстановяването може да предвижда използване на многогодишния европейски бюджет, отбелязва той в интервюто, публикувано днес.

"Живеем в свят на отворени икономики и няма голям смисъл някоя страна да се отвори, а останалите страни в Европа и света да останат в изолация. Необходима е координация", подчертава Сентену.

По думите му за връщане към нивото на доходите от 2019 година ще са необходими две години.

Председателят на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, потвърждава, че за мерките за излизане от кризата ще бъдат необходими между 700 милиарда и 1,5 трилиона евро. Той не изключва възможността за емитиране на еврооблиагции, но според него могат да се използват и ресурсите на многогодишния бюджет на ЕС.

Това обаче ще стане възможно най-рано през 2021 година, а дотогава има междинни механизми, които трябва да бъдат задействани до началото на лятото.

Според Сентену, ако лидерите на страните от ЕС не постигнат съгласие за финансирането на обща програма за възстановяване, то това ще бъде провал, отбелязва ТАСС, позовавайки се на италианското издание.

"Европейската икономика преживява безпрецедентен шок. Всички (европейски) страни са близо до рецесия за 2020 година. Това не е последица от икономическите проблеми на отделните страни", подчертава той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във