Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията предлага нови изисквания за износ на ваксини от ЕС

Европейската комисия предложи официално днес да бъдат въведени две допълнителни временни изисквания за износа от ЕС на ваксини против ковид. За да влезе в сила, предложението, обявено преди седмица от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

ЕК предлага въвеждане на изискване за реципрочност - дали страната, към която се изнасят ваксини, е наложила ограничения на износа на такива препарати или съставки за тяхното производство; и за съразмерност - дали в държавата, получател на европейски ваксини, делът на имунизираните е по-висок, отколкото в ЕС, и дали там епидемията е по-силно или по-слабо разпространена. Тези две изисквания следва да бъдат взимани предвид, когато се оценяват заявките на производителите за износ.

Държавите от ЕС и ЕК се предвижда да съобразяват при оценката на заявките дали Европа не би пострадала от износа. Предвижда се от допълнителните правила да бъде изключен износът за Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Израел, Йордания, Исландия, Ливан, Лихтенщайн, Черна гора, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Швейцария.

От края на януари, когато ЕС въведе ограничения за износа, ваксини са били изпратени с 380 доставки до 33 държави по света. Основните получатели на европейски ваксини досега са Великобритания, Канада, Япония и Мексико.

Комисията днес направи предложения и за ускорение на одобряването на промените във ваксините, наложени от възникването и разпространението на нови вирусни щамове. Това предложение също подлежи на оценката на държавите от ЕС и на евродепутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във