Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията предлага да преговаря и предплаща за ваксина срещу коронавируса

Европейската комисия предложи днес да преговаря от името на държавите в ЕС с производителите на очакваната ваксина срещу Ковид-19. Комисията предлага също от бюджета на ЕС да бъдат предплатени част от производствените разходи.

Според предложението опасността за производителите да се провалят при изпитанията на възможните ваксини ще бъде частично покрита със средства от европейския бюджет. Комисията предвижда изборът на производител, който да снабди навреме и в достатъчни количества с бъдещата ваксина, да бъде извършван от специалисти от държавите в ЕС.

ЕК предвижда европейските правила за етикети и опаковка на лекарствените средства, както и за използването на генно модифицирани организми, да бъдат прилагани гъвкаво при проучванията и производството на бъдещата ваксина. Комисията предлага производителите да получат авансово средства от фонд, който разполага с 2,7 милиарда евро. Отчита се възможността тези средства да не бъдат достатъчни.

Предлага се предплатените ваксини да бъдат доплащани от държавите в ЕС. Разпределението на осигурените по този начин ваксини чрез европейска обществена поръчка ще се извършва според броя на населението на отделните европейски страни. Според комисията по този начин ще отпадне необходимостта от откриване на национални обществени поръчки за доставка на ваксините.

ЕК предлага в преговорите с производителите да бъдат предварително поставени условия за сроковете и обемите на доставка на ваксините, както и за тяхната цена. Комисията изразява очакване договарянето на покупката на големи количества да намали себестойността на ваксините.

Комисията е готова да преговаря с всички производители, които вече са започнали изпитания или които са готови да предприемат проверка на изработени от тях препарати до края на тази година. ЕК отчита, че откриването на сигурна и качествена ваксина може да не бъде скоро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във