Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията потвърди, че е завела дело срещу "АстраЗенека"

Европейската комисия потвърди, че на 23 април е завела дело срещу фармацевтичната компания "АстраЗенека". Делото ще се води по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината срещу коронавируса за страните от Европейския съюз.

Дружеството не успя за осигури навременно изпълнение на договора, заяви говорител на комисията. По негови думи искът е заведен от ЕК, но е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС. По-рано Еврокомисията съобщи, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък.

Комисията уточни, че не се е възползвала от възможността по договор да поиска доставка на 100 милиона дози допълнително от ваксината. До края на март производителят е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни сто милиона. До края на миналия месец от "АстраЗенека" са доставили едва 30 милиона дози. До юли договорът предвиждаше осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона.

Междувременно ваксината на "АстраЗенека" бе подложена на задълбочена проверка след съобщения от държави от ЕС и от Великобритания за редки случаи на тромбози след имунизацията на пациенти. Европейската агенция по лекарствата потвърди, че вероятно има връзка между ваксината и тромбозите, които в някои случаи водят до смърт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във