Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията порица Унгария за дискриминация въз основа на национална принадлежност

Европейската комисия предупреди днес унгарското правителство, затворило границите на страната заради коронавирусната пандемия, да избягва всякаква дискриминация, основаваща се на националността. ЕК припомни на унгарските власти колко важна е цялостта на Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс обяви в Туитър, че е изпратил писмо в тази насока на унгарския премиер Виктор Орбан.

"Днес аз и европейската комисарка по вътрешните въпроси Илва Йохансон изпратихме писмо на унгарското правителство, припомнящо колко е важно да се запази цялостта на Шенгенската зона и да се прилагат гранични мерки по един недискриминационен начин към всички граждани и хора пребиваващи постоянно в ЕС", заяви Рейндерс.

"Всяка мярка, която не спазва тези фундаментални принципи на европейското право, трябва да бъде незабавно отменена", допълни той. Европейските комисари ще разговарят с унгарските власти, за да получат повече информация за затварянето на границите.

"Не е възможно между европейските граждани да има дискриминация на базата на националността", припомни също днес говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

Унгария предвижда изключения от забраната за достъп до територията си, по-специално за граждани на другите три страни от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия и Полша), които могат да предоставят отрицателни резултати от тест за коронавируса за по-малко от пет дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във