Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията подписа споразумение за доставка на ремдесивир за лечение на COVID-19

Европейската комисия подписа споразумение с фармацевтичната компания Gilead за доставка на дози от лекарството "Веклури" с активно вещество препаратът ремдесивир. Това е първото лекарство, което Европейския съюз одобрява за лечение на COVID-19, се казва в съобщение, публикувано на сайта на институцията.

Доставките на лекарството ще пристигнат през месец август и то ще бъде на разположение на страните-членки, включително на Великобритания, с координацията и подкрепата на ЕК.

"В последните седмици Комисията работи неуморно с Gilead, за да постигне споразумение, с което да се подсигури, че първото лекарство, одобрено за използване срещу COVID-19 ще бъде достъпно в ЕС", заяви Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните.

"Вчера (28 юли) беше подписан договор, който ще даде възможност лекарството да бъде доставяно от началото на август за хиляди пациенти", допълни тя.

Договорът, на стойност 63 млн. евро, ще бъде финансиран от инструментът на ЕК за извънредно подпомагане. Чрез него общо 30 хил. души с тежки симптоми на COVID-19 ще получат лечение с ремдисивир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във