Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията отрече да преговаря с производителя на "Спутник V"

Засега няма разговори между ЕС и производителя на руската ваксина срещу ковид, съобщи днес говорител на Европейската комисия.

ЕК и държавите от ЕС по всяко време могат да решат да разширят списъка с ваксините, включени в европейската имунизационна стратегия, добави той. Говорителят внесе тези уточнения по повод изявления на Руския фонд за преки инвестиции и списъка с ваксините, които ЕК договаря и предплаща с бюджетни средства.

Очакванията към производителите на одобрените в ЕС препарати (сред които не попада руската ваксина - бел. кор.) се оказаха твърде оптимистични, признаваме го и взимаме съответните мерки, заяви говорителят по повод недостига на ваксини. Той добави, че комисията е останала изненадана от невъзможността на производителите да организират работата си така, че да изпълнят сключените договори.

Комисията днес уточни, че няма нови откази за износ на ваксини от ЕС. Досега се съобщава само за един подобен случай, когато Италия спря износ на ваксини на "АстраЗенека" към Австралия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във