Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията отпуска 232 млн. евро за борба с коронавируса

Европейската комисия съобщи, че отпуска 232 милиона евро за противодействие на разпространението на вируса Ковид-19.

Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони. Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса.

Ленарчич заяви, че би било много жалко, ако сложната обстановка се използва с политически цели. Той настоя всяка оценка на държавите от ЕС за предприеманите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор. Ленарчич поясни, че всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, но призова за тясна и постоянна съгласуваност.
Той не отрече възможността да се прибегне до затваряне на Шенгенското пространство, като поясни, че подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка. По неговите думи всяка европейска държава сама преценява какви съвети за пътуване да дава на своите граждани. Еврокомисарят отбеляза, че ЕК е препоръчала на своите служители да избягват пътувания до Китай, Хонконг и Макао.

Еврокомисарят Кириакидис заяви, че ЕК ще направи всичко възможно, за да подкрепи държавите от ЕС. Тя призова хората да не се поддават на паника и дезинформация. По нейните думи през последните дни е била разпространявана дезинформация за вируса.

Кириакидис съобщи, че утре международни експерти ще пристигнат в Италия. Ленарчич поздрави бързата реакция на италианските власти за предотвратяване на разпространението на заразата.

Хърватското министерството на науката и образованието издаде препоръка до училищата в Хърватия да отменят всички организирани пътувания в Италия в предстоящите 30 дни във връзка с опасността от зараза с коронавирус, съобщи Танюг.

Министерството на науката и образованието издаде тази препоръка в съответствие с препоръка на министерството на здравеопазването, водейки сметка за сигурността на учениците и учителите. Министерството на науката и образованието на Хърватия заяви, че в сътрудничество с останалите министерства следи ситуацията и навреме ще информира за евентуални нови препоръки, заяви министър Блаженка Дивяк.

Според загребския "Ютарни лист" в Хърватия няма потвърдени случаи на зараза с коронавирус, а в Италия днес бе регистриран четвърти смъртен случай.

Тестовете на двама пациенти в болницата в Риека, на осемгодишно момиченце и нейната майка в Загреб, са негативни.

42 ученици от гимназията в Пула и четирима преподаватели днес са поставени под домашна карантина заради коронавируса. Учениците и преподавателите са били на екскурзия във Венеция и са се върнали този уикенд, а Институтът за обществено здравеопазване в Истрия им е наредил да останат в домовете си 15 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във