Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията оказвала "административен", но не и "политически" натиск за по-бързо одобрение на ваксини

Говорител на Европейската комисия днес потвърди, че е бил оказван "административен", но не и "политически" натиск над европейската агенция по лекарствата за по-бързо одобрение на ваксините срещу КОВИД-19.

Независимостта на агенцията никога не е била поставяна под въпрос, добави говорителят. В отговор на въпроси на пресконференция той допълни, че все още не е известно дали ваксинираните могат да продължат да предават вируса на новата заразна болест.

Говорителят посочи, че досега от "Пфайзер" не са предоставени доказателства, че е безопасно срокът между поставянето на две дози от тяхната ваксината да бъде удължен. Наскоро европейската лекарствена агенция препоръча сроковете, посочени в листовката на ваксината, да бъдат спазвани.

По думите на говорителя решението част от ръководството на ЕК да пътува миналата седмица до Лисабон по повод португалското председателство на Съвета на ЕС е било "съществена дейност". Той отбеляза, че няма определение за "съществена дейност" и комисията сама преценява кои служебни пътувания да се осъществят в епидемични условия.

Говорителят посочи, че трима от пътувалите до Лисабон еврокомисари, за които е преценено, че са били в тесен контакт със заразен португалски министър, са поставени под карантина. Той не отговори дали занапред ЕК ще се въздържа от подобни пътувания.

По неговите думи посещението в Лисабон било важно, за да се обсъди приложението на следващия бюджет на ЕС. Той определи пътуването като "съществена мисия", свързана с "началото на много важно председателство". Говорителят добави, че еврокомисарите трябва да пътуват, защото "имат работа по управлението на кризата" и ги сравни със служителите от първа линия. Решението бе взето според политическите обстоятелства, заяви говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във