Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията одобри програмата на Австрия за 15 млрд. евро в помощ на бизнеса

Европейската комисия одобри днес програмата на Австрия на стойност 15 млрд. евро за подпомагане на бизнеса, пострадал от пандемията от коронавирус, предаде ТАСС.

Целта на схемата е да осигури ликвидност на компаниите чрез кредити и грантове, за да могат те да продължат дейността си в този труден период, отбелязва Еврокомисията.

Програмата предвижда преки субсидии за 800 000 евро, държавни гаранции по търговски кредити и преки държавни кредити при облекчени условия за проблемни компании.

По-късно днес финансовите министри от еврозоната ще направят втори опит да съгласуват общоевропейски план за подкрепа на най-пострадалите страни от общността на стойност 500 млрд. евро.

Броят на починалите с положителен резултат от теста за коронавирус в Австрия нарасна през изтеклото денонощие от 273 на 295. Общият брой потвърдени случаи се увеличи от 12 675 на 13 120. Оздравелите са вече 5240. Това съобщи днес австрийското вътрешно министерство.

"В течение на 10 дни сме на едно и също ниво и отбелязваме ръст с 2,3 на сто", каза на пресконференция здравният министър Рудолф Аншобер.

По думите му броят на болните от COVID-19 съществено намалява, което буди надежда, че позитивната тенденция ще продължи. Тук проличава и ефектът от държавните мерки срещу разпространението на вируса.

Австрия обяви до края на април ограничения върху обществения живот и режим на самоизолация за населението. Отменени са масовите, включително спортните прояви, въведено е дистанционно обучение в образованието, затворени са културните и търговските обекти с изключение на супермаркетите, аптеките, банките, пощите, бензиностанциите и автосервизите. От средата на април властите смятат постепенно да смекчават ограниченията, напомня ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във