Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията обвини открито Китай в цензура заради намесата в публикация за Ковид-19

В Китай има цензура, това е факт, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с публикация в изданието "Чайна дейли".

Изданието вчера публикува писмо на посланиците на държавите от ЕС в Китай под заглавие "Връзката между ЕС и Китай е жизненоважна насред световната криза". Комисията днес потвърди, че ръководителят на местното представителство на ЕС е решил да приеме част от текста на писмото, свързана с произхода и разпространението на пандемията от COVID-19, да бъде съкратена.

Говорителят оправда това решение с необходимостта ЕС да успее да разпространи останалите послания в текста, свързани с необходимостта от световен отговор на пандемията, за опазване на околната среда, за човешките права, за взаимодействието на държавите в рамките на международните организации. По неговите думи ръководителят на представителството е взел решение, насочено към "запазване на равновесие в интересите".

Говорителят не пожела да уточни дали промените в публикацията са били съгласувани с всички държави от ЕС. Той добави, че пълното съдържание на писмото е изпратено до редакциите на китайски медии и е публикувано на няколко адреса в интернет.

Решението на ръководителя на представителството не означава, че приемаме цензура. Цензурата не е приемлива, но делегацията работи в особен контекст, допълни говорителят. Той уточни, че европейските представители са обсъдили случая с китайското външно министерство и са изразили дълбока загриженост от намесата в текста. Продължаваме да настояваме за свободна преса и други човешки права и свободи в Китай, добави говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във