Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията обсъжда границите на ЕС да останат затворени след Великден

Европейската комисия обсъжда с държавите-членки на Европейския съюз дали европейските външни граници да останат затворени и след Великден заради пандемията от коронавируса, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в интервю за френското радио "Европа 1".

Фон дер Лайен изтъкна, че затварянето на външните граници на ЕС за срок от 30 дни е била възприета много добре от страните-членки, отбелязва Ройтерс. Според нея те са осъзнали необходимостта от мярката, чиято цел е била да се попречи на хора, които не живеят в ЕС, да идват на лечение в Европа, защото системата за медицинска помощ на европейските страни и без това е напълно претоварена.

В същото време тя разкритикува решението на много европейски страни да затворят граници вътре в ЕС. "Още в самото начало на кризата много страни проявиха тенденцията да се безпокоят само за собствените си проблеми. Разбира се, подобен подход е нежелателен. Ние положихме немалко усилия, за да променим този манталитет", подчерта Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Председателката на Европейската комисия каза още, че следващият бюджет на ЕС ще трябва да е във формата на нов план "Маршал", за да бъде гарантирано възстановяването на Европа от кризата с коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във