Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията обмисля законодателство, въвеждащо правилата на Истанбулската конвенция

Хелена Дали

Европейската комисия е готова да предложи догодина ново законодателство, което да въведе правилата, предвидени в Истанбулската конвенция, съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали.

Тя посочи, че преди това се очаква решението на Европейския съд за подписването на конвенцията от Съвета на ЕС и за отказа от приемането на текста от някои европейски държави.

"ЕК е готова да предложи догодина законодателство за борба с насилието над жени за постигането на целта, залегнала в конвенцията", поясни еврокомисарят.

По нейните думи насилието бележи ръст с настъпването на пандемията от COVID-19 заради наложените ограничения срещу разпространението на болестта.

"Жертвите са главно жени и деца, но всеки може да бъде засегнат. Ключова задача за ЕК е приемането на Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието, основано на пола", заяви Дали.

На 27 юли 2018 г. Конституционният съд на Република България обяви, че международният документ изцяло противоречи на конституцията ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във