Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията обяви нова помощ за Италия

Европейската комисия съобщи днес, че Италия ще получи допълнителна подкрепа в борбата с епидемията от Ковид-19. Предвижда се здравни работници от Румъния и Норвегия да пристигнат в Бергамо и Милано, за да помогнат на своите италиански колеги.

Австрия е съобщила, че изпраща на Италия три тона дезинфектант. Помощта от трите държави от ЕС е била съгласувана по европейския механизъм за гражданска защита, уточни еврокомисарят по отговора при кризи Янез Ленарчич. Той заяви, че Италия вече получава съпричастие от ЕС и оправда забавянето с това, че по-рано са липсвали повече възможности. 

В началото отговорът на италианската молба за помощ не бе адекватен, но това се промени, Италия не е сама и ЕС е съпричастен, добави Ленарчич. Той отбеляза, че в края на февруари и началото на март пазарът на защитни средства е бил в хаос и това е попречило Италия да получи повече помощ.

По неговите думи навсякъде по света се наблюдават трудности за снабдяване с предпазни средства. Еврокомисарят добави, че болестта се е разпространила неочаквано бързо и това е довело до невиждано търсене на средства за защита. Ленарчич посочи, че така е станало невъзможно да се правят обичайните поръчки за доставка.

Еврокомисарят изрази опасения от данните от Испания, където броят на жертвите бързо расте. Той съобщи, че скоро се очаква Тайван да изпрати дарение от защитни средства за испанското здравеопазване. Ленарчич посочи, че освен подкрепата, осигурена чрез ЕС, европейските държави си оказват помощ и на двустранна основа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във