Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията не вижда причини да налага визи на Албания

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви днес, че според Европейската комисия засега няма основание за прекратяване на безвизовия режим за граждани на Албания. Той направи това уточнение на съвместна пресконференция с албанския министър на вътрешните работи Сандер Леши.

Аврамопулос и Леши подписаха днес споразумение за общо противодействие на тероризма. Еврокомисарят отбеляза, че Албания първа от страните от Западните Балкани подписва такъв документ с ЕС, а втора по-късно днес ще бъде Северна Македония. Той изрази очакването до края на годината и останалите страни в региона да сключат сходна договореност с ЕС.

Според ЕК Албания трябва да извършва по-задълбочени разследвания и да повдига обвинения на големите престъпници. Аврамопулос добави, че двустранното споразумение с Тирана за реадмисия трябва да остане в сила и настоя албанските власти да водят по-смела борба с наркотиците.

Еврокомисарят заяви, че безвизовото пътуване на албанците в ЕС е подарък, който властите трябва да опазят. По неговите думи Албания има място в ЕС.

Министър Леши посочи, че с подписването на днешното споразумение Албания за първи път преотстъпва на ЕС част от суверенитета си. Готови сме на сътрудничество при разследването на престъпления, извършени в ЕС от притежатели на албански паспорти, добави той.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във