Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията не поставя краен срок за предложения за избягване на твърд Брексит

Европейската комисия не поставя краен срок за обсъждането на предложения от Лондон, с които да се избегне оттеглянето на Великобритания от ЕС без споразумение. Това заяви днес говорител на комисията в отговор на въпроси.

Независимо от политическите развития във Великобритания нашата позиция остава трайна - искаме конструктивно да работим с премиера Борис Джонсън и да разгледаме всякакви конкретни негови предложения, доколкото са съвместими с постигнатото споразумение за раздяла, посочи говорителят. Той добави, че въпреки загубата на мнозинство в британския парламент Джонсън остава събеседникът, с когото председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да разговаря.

От наша гледна точка нищо не се променя, оставаме в готовност конструктивно да работим с британския премиер. Работим за оттегляне на 31 октомври на основата на постигнатото споразумение. Няма краен срок за представянето на нови британски предложения. ЕК е показала, че е гъвкава, готова и решена да се постигне оттегляне на основата на споразумение, не бихме се обвързали с краен срок, добави говорителят. Той уточни, че днес в Брюксел за преговори на "техническо" равнище е пристигнал главният британски преговарящ Дейвид Фрост. 

Европейската комисия повтори днес призива си към всички заинтересовани страни в ЕС да се подготвят за оттегляне на Великобритания от Общността без споразумение на 1 ноември.

Заради продължаващата несигурност за одобряването от британската страна на постигнатото споразумение и заради цялостната политическа обстановка в страната, оттеглянето от ЕС без споразумение на 1 ноември остава реална, макар и нежелана, възможност, се посочва в съобщението на комисията.

За да се ограничат смущенията в търговията, всички участници във вериги на доставки с Великобритания, независимо къде се намират, трябва да бъдат наясно с отговорностите си и с необходимите формалности в трансграничната търговия. Комисията предложи на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да бъдат направени целенасочени технически промени в продължителността на извънредните мерки в областта на превозите в случай на оттегляне без споразумение. Комисията предложи да бъдат повторени и през 2020 г. съществуващите договорености при извънредна обстановка за 2019 г. по отношение на риболова и на възможното участие на Великобритания в бюджета на ЕС за догодина. Тези мерки са необходими заради решението за удължаване на срока за напускане на британската страна до 31 октомври, се пояснява в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във