Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията настоява да се спазва договорът между Северна Македония и България

Говорителят на Европейската комисия Ана Писонеро подчерта, че е важно да се прилага договорът за добросъседски отношения между Северна Македония и България. Тя обаче отказа да коментира споровете между двете страни през последните дни.

"Мисля, че за нас е много важно добросъседските отношения на Западните Балкани и регионалното сътрудничество да останат основни елементи в процеса на разширяване, а също така и в процеса за асоцииране и стабилизиране", посочи  Писонеро, цитирана от БНР. "Споразумението от Преспа и договорът за добросъседските отношения с България дават много положителен пример за региона и отвъд него. За нас е много важно тези двустранни споразумения да продължат да се прилагат от всички страни", добави говорителят на ЕК.

В неделя премиерът на Северна Македония Зоран Заев определи изказването на българския външен министър Екатерина Захариева като "нито добросъседско, нито братско, нито европейско" и допълни, че ако нещата останат такива, македонският народ трябва да се подготви, че преговорите няма да започнат през декември.

Захариева посочи изпълнението на договора за добросъседство като ключово условие за напредъка на Северна Македония към ЕС. Тя обаче изтъкна, че югозападната ни съседка трябва да признае историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във