Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията иска да отмени Дъблинския регламент за приема на бежанци

Европейската комисия иска да отмени Дъблинския регламент, който натоварва с отговорността за приема на бежанци първата страна от ЕС, в която те са влезли. Това заяви днес нейната председателка Урсула фон дер Лайен.

"Следващата сряда ще представим нов миграционен пакт за Европа, ще отменим Дъблинския регламент и ще го заменим с нова европейска система на управление на миграцията. Ще има нов силен механизъм на солидарност", каза Фон дер Лайен в Европейския парламент в речта си за състоянието на съюза - една седмица преди Комисията да представи дългоочакваната реформа на миграционната политика на ЕС.

Гръцкият остров Лесбос - вход към Европа за хиляди мигранти, бягащи от война и мизерия, не е призван да ги приеме завинаги, заяви днес Филип Льоклерк, представител в Гърция на Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде АФП.

Идеята не е тези лица да останат завинаги на остров Лесбос, каза Льоклерк пред журналисти седмица след пожара, опустошил лагера Мория, който приютяваше 12 000 мигранти при нехигиенични условия.

Той посочи, че идеята е "процесите да бъдат ускорени и лицата да могат постепенно и спокойно да напуснат острова по посока към Атина или за някои - за да бъдат настанени другаде".

ООН "насърчава колкото е възможно бързо разглеждане" на молбите за убежище, "така че решението да бъде извън Лесбос", заяви още Льоклерк пред входа на временен лагер, устроен набързо от гръцките власти от събота насам, който се очаква да бъде с капацитет да приеме 8000 души.

"Всички лица, които бяха в Мория, могат да дойдат" в този нов лагер и "ние ги насърчаваме да дойдат, защото оттук процедурите ще продължат, могат да бъдат намерени решения и хората ще могат да напуснат острова", подчерта Льоклерк. Той предупреди обаче, че това ще отнеме време. "Следователно ние молим всички, бежанците, местните общности и властите да бъдат търпеливи, но действени", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във