Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията готова да обяви споразумението за Брексит

Говорител на Европейската комисия призова днес медиите да останат в готовност за развитие по въпроса за споразумението с Лондон в близките часове или дни. В края на обичайната обедна пресконференция на ЕК говорителят не си взе довиждане за днес с кореспондентите в Брюксел.

Преди това той заяви, че в тези часове е в ход работата и в Лондон, и в Брюксел, по въпроса със споразумението. По-късно днес следобед ЕК ще представи данни за хода на преговорите и вероятно съдържанието на самото постигнато споразумение на посланиците на държавите от ЕС.

В следобедните часове днес в Лондон британският премиер Тереза Мей ще запознае с текста на договорената сделка своите министри. Предвижда се, ако британският кабинет утвърди сделката, тя да бъде коментирана от институциите в Брюксел. Очаква се при такова развитие Европейският съвет да се събере извънредно в следващите дни за оценка на документа. Към споразумението ще бъде приложено допълнение с политическо изявление за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Ако бъде получено одобрение, споразумението ще подлежи на утвърждаване от Европейския парламент и от националните парламенти. Великобритания вече заяви, че напуска ЕС от 30 март догодина. Готови сме с план за изход без сделка, но предпочитаме да има споразумение, заяви днес говорителят на ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във