Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията глоби пет водещи автопроизводители с 875 млн. евро

Маргрете Вестагер

Европейската комисия е глобила пет от водещите автомобилни производити - BMW, Daimler, Volkswagen, Audi, Porsche, с 875 млн. евро за картелно споразумение в сферата на технологиите за почистване на изхвърляните емисии от дизеловите леки автомобили. Това съобщи на пресконференция в Брюксел изпълнителният заместник-председател, с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера“ в Комисията "Фон дер Лайен" - Маргрете Вестагер.

"Всичките пет компании са признали свое участие в картела и участват в преговорите за уреждане на този проблем", отбелязва Вестагер. "Компаниите нямат  право да ограничават конкуренцията, която позволява използването на най-добрите технически решения, това е противозаконно, доколкото нарушава правата на потребителите".

Вестагер също така уточнява, че Daimler е първата компания, която е предоставила информация на Европейската комисия за съществуването на този картел и е започнала да сътрудничи на следствието, затова Европейската комисия й е предоставила имунитет срещу тази санкция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във