Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията е изключително обезпокоена за върховенството на закона в Полша

Кристиан Виганд

Европейската комисия е изключително обезпокоена от последния развой на ситуацията с върховенството на закона в Полша и няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки, заяви говорителят на Комисията Кристиан Виганд.

"Комисията е изключително загрижена от ситуацията с върховенството на закона в Полша, особено от окончателното приемане на закон, с който се променя правната организация на обикновените съдилища", посочи Виганд и добави: "Нашата позиция е ясна от самото начало - ние изразихме притеснение по няколко повода. Продължаваме да следим развоя на ситуацията отблизо и ще анализираме окончателния текст, приет вчера, за да видим дали отговаря на европейското законодателство".

"Комисията няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки, ако се налага", подчерта говорителят на ЕК, цитиран от БНР.

Вчера полският Сейм одобри проектозакон, който цели да бъдат наказвани съдии, поставящи под въпрос реформите в областта на правосъдието на страната. Очаква се президентът Анджей Дуда да го подпише.

В средата на месеца Европейската комисия поиска от Съда на ЕС да наложи временни мерки на Полша, като нареди на кабинета да прекрати дейността на Дисциплинарната камара към Върховния съд, която може да подлага съдии на санкции заради техните съдебни решения. Камарата е съставена от съдии, избрани от Националния съдебен съвет. Членуващите в него магистрати се назначават от Сейма.

Кристиян Виганд също така съобщи, че следващата седмица еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова ще бъде на посещение в Полша, за да обсъди последните реформи в законодателството на страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във