Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията е готова за преговорите с Великобритания за отношенията й с ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази днес готовността на институцията да встъпи в преговорите с Великобритания за бъдещите отношения. Поставяме си най-високи цели в тези преговори, заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя отбеляза, че британската страна е изразила готовност да сключи търговско споразумение, каквото ЕС има с Канада, или да работи по австралийския модел. Фон дер Лайен уточни, че ЕС би искал да сключи с Лондон споразумение, което запазва търговията без мита, тарифи и квоти. Търговското споразумение с Канада премахва митата и тарифите, но не за всички стоки, отбеляза председателят на ЕК.

Фон дер Лайен посочи, че ЕС търгува с Австралия по правилата на Световната търговска организация, защото двете страни не са подписали търговско споразумение. Тя добави, че с Австралия се обсъжда възможността за начало на преговори за сключване на споразумение за търговията.

Споразуменията за свободна търговия имат целта да премахнат несигурността с въвеждането на правила. Това се вижда от споразуменията на ЕС с Канада и Япония. Тези споразумения не просто увеличават обмена на стоки и услуги, а поставят широки изисквания, заяви Фон дер Лайен. Тя допълни, че никога досега ЕС не е предлагал на някоя страна споразумение за напълно безмитна търговия. Фон дер Лайен поясни, че сключването на подобна договореност би било възможно, ако ЕС и Великобритания постигнат съгласие да работят по еднакви правила.

В последвалите изказвания на парламентарните групи Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи ЕК в изискването преговарящите страни да осигурят равнопоставеност за дружествата. Трябва да се стремим към широкообхватно споразумение, далеч отвъд търговията, призова групата на ЕНП.

Групата на социалистите и демократите подкрепи предложението за постигането на споразумение, което да предвижда безмитна търговия с британската страна, но ако текстовете обхващат също сътрудничеството в областите на правосъдието, сигурността и отбраната. Социалистите подкрепиха изискването на ЕС дружествата от двете страни да работят при еднакви условия.

Групата "Обнови Европа" посочи, че ЕС държи на своите изисквания по отношение на защитата на работниците, личния живот и околната среда. Тази политическа сила призова бъдещото споразумение с Лондон да постигне по-високи цели от заложените в споразуменията на ЕС с Канада, Сингапур или Япония.

Групата "Идентичност и демокрация" изрази надежда бъдещото търговско споразумение с Лондон да бъде взаимоизгодно.

Групата на Зелените предложи в бъдещите отношения между ЕС и Великобритания да бъдат прилагани законите на онази от двете страни, която е въвела по-строги изисквания.

Групата на Европейските консерватори и реформатори призова ЕС да не робува на правилата, а да бъде по-прагматичен.

Европейската обединена левица настоя за запазването на правата на работниците и за повишено сътрудничество в областта на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във