Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията: Бойкотът на френските стоки отдалечава Турция от ЕС

Бойкотът на френските стоки в Турция отдалечава страната допълнително от ЕС. Това заяви днес говорител на Европейската комисия.

Призивите за бойкот противоречат на турските задължения към ЕС, добави той. Говорителят отбеляза, че по силата на договореностите на Анкара с ЕС следва да се осигури двупосочен свободен пазарен достъп.

Ердоган вчера призова сънародниците си да бойкотират френските стоки заради спора с Париж по въпроса за отношението към мюсюлманите във Франция.

Според турски издания бойкотът ще засегне търговия на стойност милиарди долари.

Търговският стокообмен между двете държави е в размер на 15 милиарда долара, а Франция трайно заема някоя от първите десет позиции в списъка на най-големите търговски партньори на Турция, отбеляза днес в. "Сьозджу".

През първите осем месеца на настоящата година Турция е изнесла във Франция стоки на стойност 4,2 млрд. долара и е внесла стоки за 3,9 млрд. долара, сочат данни на Турския статистически институт. През този период Франция е заемала шесто място сред държавите, в които Турция е осъществила най-голям експорт, и седмо по отношение на внесените в Турция стоки. През 2019 г. Франция е била на седмо място сред пазарите на турски стоки с осъществен от Турция износ в размер на 7,9 млрд. долара. Импортът в Турция на стоки от Франция пък е в размер на 6,7 млрд. долара през 2019 г.

Икономистът Атила Йешилада коментира бойкота, като посочи, че идеологията взима превес над икономическия разум. Според него Турция има право да реагира, но има дипломатически канали, по които това да стане.

"Никой ли не помни кризата с пастор Брънсън? Пред банките се образуваха опашки. Само споменаването от Байдън на думата CAATSA и пазарите отново ще изпаднат в паника. Затова аз смятам, че правителството губи фокуса и приоритетите си", каза той, визирайки последиците от кризата със САЩ заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън и заплахите на Вашингтон за прилагане на CAATSA (американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции) спрямо Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във