Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисията активира закон, блокиращ американските санкции за Иран

Европейската комисия ще задейства утре процес на активиране на закон, забраняващ на европейските компании да се съобразяват с американските санкции срещу Иран и непризнаващ съдебни решения, налагащи спазването на американските мерки, съобщи Ройтерс.

"Европейската комисия има задължението да защитава европейските компании. Сега трябва да действаме и затова активираме приетия през 1996-а "регламент на блокиращия статут". Това ще стане утре в 10.30 ч", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София.

"Също така решихме да разрешим на Европейската инвестиционна банка да улеснява инвестициите на европейски компании в Иран. Европейската комисия също ще продълщи сътрудничеството си с Иран", каза още Юнкер след срещата на европейските лидери.

Блокиращият статут от 22 ноември 1996 г. е регулация "за защита от ефектите от екстериториално прилагане на законодателство, прието от трета страна и на основаните или произтичащи от него действия". Тя е създадена покрай опитите на САЩ да наказват чуждестранни компании заради това, че търгуват с Куба. Тази мярка никога не е прилагана, тъй като тогава Вашингтон отстъпва от заплахата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във