Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисар заяви, че АЕЦ ще работят до 2050 година

Курсът към отказ от атомната енергетика в полза на възобновяемите източници на енергия е грешен, атомните електроцентрали (АЕЦ) "ще останат в строя" до 2050 година. Това е заявил  еврокомисарят по въпросите на вътрения пазар Тиери Бретон.

"Недвусмислено, нужно е да запазим атомната енергетика. Тези, които мислят, че може да се извърши зелен безвъглероден преход без ядрена енергетика, грешат", е коментирал Бретон.

Като потвърждение на тези свои мисли той дава за  пример ситуацията  във Великобритания, наричайки я катастрофическа. "Те силно зависят от вятърната енергетика, но сега при тях няма вятър", е казал Бретон. Той добавя, че като цяло в Европа за последните шест седмици е била произведена по-млко енергия от вятърни централи, отколкото се е очаквало.

"Това е преходен вариант за енергия без въглеродни емисии", е заявил Бретон, говорейки за атомните централи. "По наши изчисления, даже до 2050 година атомната енергия трябва да осигурява 16% от общото производство на енергия в света. Сега този дял е 25%". Но в същото  време той не е дал пряк отговор на  въпроса планират ли европейските власти строителството на нови атомни електроцентрали в Европа.

Еврокомисарят е подчертал още, че бъдещето на енергетиката не е само на вятърните турбини. "Тя ще е  микс: вятърна, атомна, слънчева, водородна енергетика", пояснява той. "За да се удовлетворят нашите потребности, е нужно двойно да се увеличи производството на енергия в Европа".

Бретон също така е  напомнил и за проектите във водородна енергетика, които сега се развиват на континента.

 

Ситуацията на пазара на газ може да ускори строителството на нови АЕЦ на Острова

Правителството на Великобритания обръща повишено внимание на плановете за строителство на нови АЕЦ заради ръста на цените на природния газ на световния пазар. Както съобщава вестник The Sunday Times, кабинетът на премиера Борис Джонсън се подготвя да одобри проект на британския концерн Rolls-Royce, който предвижда създаването  в страната на 16 малки модулни реактора (ММР) с  мощност до 450 МВт всеки. Според плановете на  Rolls-Royce първият от тях ще може да започне работа през 2030 година.

Както пише изданието, в петък в британското Министерство на финансите, което по-рано говореше за твърде високата стойност на проектите в сферата на ядрената енергетика, са признали необходимостта да се  развива това направление. Източниците на The Sunday Times в правителството на страната съобщават, че това е свързано с текущото ниво на цените на природния газ и временното намаление на обемите на енергия, произведени от ветрогенераторите  в Северно море, където през последните седмици е имало рядко тихо време.

"Темата за атомната енергетика е важна част от правителствения дневен ред. Говорейки откровено, други варианти няма. В това направление трябва да се работи, ако ние искаме да осигурим енергийната си сигурност и да постигнем нулев показател на емисиите", е заявил за изданието източник от премиерската канцелария на "Даунинг стрийт" 10.

Facebook logo
Бъдете с нас и във