Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисар Вархей поиска от Скопие да разбере загрижеността на София

Оливер Вархей

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей поиска от Република Северна Македония да положи допълнителни усилия и да разбере загрижеността на България, за да се намери решение, приемливо и за двете страни, съобщава македонският сайт "Сакам да кажам".

Вархей каза на вчерашното заседание на комисията по външната политика на Европейския парламент, че това е "въпрос на политическа воля, ангажиране и решимост" и изрази готовност от страна на Европейската комисия да помогне за намирането на решение. Еврокомисарят предупреди, че все по-малък е шансът Република Северна Македония и Албания да започнат преговорите за присъединяване с ЕС тази година.

В публикуван днес анализ на изданието "Политико" по повод една година от работата на ЕК под ръководството на Урсула фон дер Лайен се казва, че много дипломати обвиняват Вархей, че е много мек към София по въпроса за българската блокада на Македония. Все пак повечето смятат, че главният проблем е, че Европейската народна партия /ЕНП/ не е достатъчно твърда към Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ е член на ЕНП, пише македонският сайт, като цитира "Политико".

Facebook logo
Бъдете с нас и във