Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисар сравни Борис Джонсън с Борис Елцин

Борис Джонсън

Европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис оприличи следващия британски премиер Борис Джонсън на друг Борис - Борис Елцин, и други политици в постсъветската Русия.

В публикация в блога си, пусната точно преди Борис Джонсън да бъде обявен за нов лидер на Консервативната партия, Витянис Андрюкайтис пише: "Без да сравняваме самото Обединеното кралство със СССР, защото е несравнимо, не мога да си представя по-добър златен стандарт от СССР от гледна точка на изкривяване на фактите, фалшифициране на реалността и грубо загърбване на истината".

Литовският еврокомисар припомня, че "героите от ерата на перестройката" са се клели, че ще "създадат пазарна икономика в постсъветската Русия в рамките на 500 дни!", но това "никога не се превърна в реалност. Хората платиха за тези празни и неспазени обещания с обедняване и неравенство. От програмата остана един известен цитат: "Борис, ты не прав!".

Андрюкайтис добавя: "Разбира се, това е различен Борис, но има нещо сходно в начина им на правене на политика: много нереалистични обещания, игнориране на икономическата логика и рационалните решения. Тези действия доведоха до нова автократична конституция и накрая проправиха пътя на Владимир Путин. В Русия днес има олигарси, псевдопазарна икономика, регулирана отгоре псевдодемокрация и авторитаризмът на Путин. За Борис Елцин предупреждението се сбъдна: "Борис, грешиш". Надяваме се, че няма да бъде такъв случаят с Борис Джонсън, ако бъде избран днес.

Скоро след това Джонсън спечели с 66% от гласовете надпреварата за ръководството на Консервативнта партия и ще стане британски премиер в сряда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във