Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисар се возил в самолет на прокремълски бизнесмен

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер търпи отново укори заради постъпките си, съобщават белгийски медии.

След като преди дни се наложи Йотингер да се извини за обидните думи, отправени към китайците, валонците, жените и гейовете, сега неговият кабинет трябва да обяснява защо еврокомисарят е пътувал в личния самолет на бизнесмен, близък до Кремъл.

През май Йотингер летял на борда на машина, собственост на германския гражданин Клаус Манголд, почетен консул на Русия в провинция Баден-Вюртемберг.

Правилата за поведение на еврокомисарите предвиждат те да не приемат подаръци, по-скъпи от 150 евро. Засега Европейската комисия не уточнява дали Йотингер е платил за пътуването си, но отбелязва, че той е използвал частен полет, защото нямало как иначе да стигне навреме до Будапеща за среща с унгарския премиер Виктор Орбан.

Евродепутати, отправили въпросите по този случай до ЕК, са установили, че на посочената дата на разположение на Йотингер са били четири редовни граждански полета.

Евродепутатите определят Манголд като проруски лобист, тъй като настоявал за отпадането на санкциите на ЕС срещу Москва, въведени след присъединяването на Крим към Руската федерация.

Йотингер бе предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за приемник на отговорностите на подалата оставка Кристалина Георгиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във