Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисар предлага общи правила в ЕС за мигрантите

Маргаритис Схинас

Еврокомисарят Маргаритис Схинас заяви в събота, че притокът на мигранти в източните държави на ЕС може да доведе до общи европейски правила за миграцията.

Схинас говори по време на посещение в Литва, където тази година хиляди мигранти от Близкия изток са преминали от Беларус.

"Ситуацията тук е поредното послание за нас в Европейския съюз, че сега е крайно време да преминем към по-предвидима, всеобхватна европейска рамка за миграционната политика", каза той, цитиран от АФП.

"Сега е политическият момент да преминем от операция за гасене на пожар към архитектура", каза той по време на посещение на границата на балтийската държава с Беларус.

Европейската комисия предложи нов Пакт за миграцията и предоставянето на убежище през 2020 г. с надеждата да се ускори миграционният процес и да се постигне по-добро управление на миграционната и граничната политика.

Преговорите обаче са в застой поради пандемията от Ковид-19, каза Схинас.

Междувременно ЕС е разтревожен от евентуален нов миграционен приток от Афганистан, след като талибаните завзеха контрола над страната.

В Литва броят на разкритите незаконни преминавания на границата е достигнал повече от 4100 досега тази година, в сравнение със само 81 за цялата 2020 година.

Противоречива тактика, приложена миналия месец за отблъскване на мигрантите на границата, позволи на Литва драстично да намали притока.

Литовският премиер Ингрида Симоните призова ЕС да намери "много добър баланс", за да спре "примитивната злоупотреба" с правилата за международна закрила на бежанците, като същевременно гарантира правата на човека.

"Международните споразумения са предназначени да решават много реални, практически проблеми, но те не трябва да се превръщат в инструмент за хора, чийто престъпен бизнес е да организират пътувания за нелегални мигранти, за да си напълнят джобовете", каза тя.

ЕС обвинява Беларус за организирането на притока на мигранти в Латвия, Литва и Полша като отмъщение за санкциите на ЕС срещу режима заради репресиите срещу опозицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във