Банкеръ Daily

Свят

Еврокомисар настоя за бързо приемане на България и Румъния в Шенген

Приемането на България и Румъния в Шенген е не само политически честно, но е и необходимо от гледна точка на сигурността. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

"Шенгенското пространство е едно от основните постижения на ЕС и сме твърдо решени да го защитим, съхраним и укрепим", добави той. "В общо пространство без гранични проверки съществуват общи заплахи за сигурността. Затова трябва да направим всичко възможно, за да запазим крехкото равновесие между свободното движение и сигурността. Можем да постигнем това единствено със съгласувана и единна шенгенска правна рамка, която включва Румъния и България", посочи Аврамопулос.

Комисията отново призова Съвета на ЕС да вземе скоро решение за приемането в Шенген на България и Румъния. Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване и за премахване на проверките по вътрешните граници между тези две държави и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и затова следва да станат станат част от Шенген, настоява ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във