Банкеръ Daily

Свят

Евроинституциите ще работят за свободното движение на стоки

Eвродепутатите изразиха категорична подкрепа за усилията на ЕС за справяне с пандемията от COVID-19. Преди решаващото гласуване чрез „неотложна процедура“ на първата група предложени от Еврокомисията мерки за подпомагане на държавите членки те ги призоваха да си сътрудничат и да оставят вътрешните граници отворени, за да може да се доставят медицинското оборудване и стоки.

Спазвайки строги санитарни предпазни мерки, водещи евродепутати от всички политически групи се събраха на специална пленарна сесия в Брюксел. Останалите имаха възможност да проследят дебата дистанционно. Общо 687 депутати участваха в първото гласуване за одобряване на „неотложната процедура“.

Председателят Давид Сасоли отново заяви, че Европарламентът няма да престане да работи, въпреки пандемията. "Това е единственият начин да служим на хората, да обслужваме нашите общности и здравни работници, които се жертват в болниците в цяла Европа", каза той.

Подчертавайки необходимостта от общи действия и запазване на единния пазар, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза: „Когато имахме нужда да работим в духа „един за всички, всички за един“, мнозина отговориха, че ще се погрижат само за себе си. Но сега нещата се подобряват. Свободното движение на стоки и услуги е единственият начин да се доставят стоки на местата, където те са необходими. Няма смисъл от поставянето на бариери между нас! Гражданите на Европа ще запомнят решенията и действията, които предприемаме днес".

Според Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания) „Нуждаем се от тази Европа, която излиза на балкона си всяка вечер в подкрепа на здравните работници“. Той призова за запазване на политическите системи, инвестиране в научни изследвания и солидарност сред европейските лидери, чийто „европейски дух отслабва“.

„Днешните решения са само една първа стъпка“, посочи Хавиер Морено Санчес (С&Д, Испания), подчертавайки необходимостта да бъдат предложени мерки от типа на плана „Маршал“ за ЕС, финансиран от нов общ Европейски дългов инструмент, както и да се създаде Европейски фонд за безработица, който да смекчи икономическите и социалните последици от кризата.

„Ако Европа означава икономическа и парична солидарност, то здравната солидарност е още по-необходима“, смята Доминик Рике (Обнови Европа, Франция). Той подкрепи приемането на мерки срещу празните полети и заяви, че добре организираните вериги за доставки са начинът да се стабилизира Европа и да се води борбата срещу болестта.

„Изправени сме пред голямо предизвикателство и вие отсъствате. Европейската комисия изложи европейците на риск. ЕС не е способен дори да координира мерките, взети от страните членки. Кризата с пандемията от COVID-19 е пирон, може би последният, в ковчега на една импотентна бюрокрация“, пък бе позицията на Никола Бе (ИД, Франция).

"Любимката" на някои български политици Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) поиска помощта да бъде разширена и до Западните Балкани. Зелените призоваха за финансова помощ на хора, които са загубили доходите си, и за гарантиране на стабилността на страните от ЕС чрез „корона-облигации“. Тези извънредни времена „не са повод за подкопаване на системата на контрол и баланс“: правителствата трябва да останат под контрола на националните парламенти, е мнението на Келер.

Дерк Ян Епин (ЕКР, Нидерландия) предложи различен прагматичен отговор на кризата:„Новите еврооблигации или „корона-облигации“ няма да бъдат ефективен начин за съживяване на европейската икономика. Хората имат спешна нужда от пари в брой. Затова националните централни банки трябва да осигурят кредит с нулев лихвен процент на нашите граждани и фирми“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във