Банкеръ Daily

Свят

Eвроинституциите ще обсъдят следващия дългосрочен бюджет на общността

Преди извънредното заседание на Европейския съвет на 20 февруари, евродепутатите ще обсъдят приоритетите си относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС със Съвета и Комисията.

Многогодишната финансова рамка - дългосрочният бюджет на Европейския съюз 2021 - 2027, означава предприемане на действия там, където общността добавя най-голяма стойност. Тя е инвестиция в научни изследвания на световно ниво, финансиране за трансгранична инфраструктура, подкрепа за малките предприятия, както и земеделските производители. Дългосрочният бюджет е и добро образование за всички европейци и повече равнопоставеност. Проблемът е, че приемането му е трудно заради разногласия между страните, от които зависи - Европейски парламент, Европейска комисия и националните правителства. 

Евродепутатите отново ще призоват за амбициозна многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г., която гарантира непрекъснатостта на главните политики на ЕС, като регионалната и селскостопанската политика. Приоритетните области като действия по климата, наука, дигитализация, подкрепа за младите хора (Еразъм+, младежка безработица) и подкрепа за малките и средни предприятия трябва да бъдат засилени.

Скорошни усилия, като тези за преодоляване на недостига на инвестиции след финансовата и икономическата криза, и в областта на миграцията и отбраната, трябва да бъдат финансирани с нови средства, т.е. не на сметка на други програми.

Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. по време на специално заседание на Европейския съвет на 20 февруари 2020 г. Те все още не са постигнали обща позиция. Парламентът прие своята позиция през ноември 2018 г., след предложението на Комисията от май 2018 г.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във