Банкеръ Daily

Свят

Евроинституциите са доволни от постиженията си в условия на пандемия

Дебат със Съвета и Комисията след срещата на високо равнище на ЕС: МФР, принципите на правовата държава и действията в областта на климата.

Евродепутатите приветстваха споразуменията дългосрочния бюджет фонда за възстановяване и климатичните цели до 2030 г. и настояха за стриктно прилагане на механизма за върховенството на закона.

„Работихме без почивка. Преговорите бяха интензивни, но ние поехме отговорност, преодоляхме препятствията и се обединихме за доброто на Европа ”, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Това споразумение е огромна крачка напред. Сега вече разполагаме с нужните ресурси, укрепихме върховенството на закона с ново и ефективно законодателство и се договорихме за повишаването на нашите климатични цели за 2030 г.“. Той също така подчерта напредъка, постигнат в борбата срещу пандемията, ваксинирането и икономическото възстановяване. „Европа е по-силна и се изправя пред предизвикателството на COVID-19“, добави той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че програмата NextGenerationEU „ще доведе до най-амбициозната реконструкция на европейската икономика от десетилетия насам“. По отношение на механизма за върховенството на закона, тя заяви, че споразумението с Парламента не е било предоговорено и че заключенията на Съвета „не променят законодателството“.

Председателят на Комисията също така приветства постигнатото споразумение относно целта за намаляване на емисиите на парникови газове с 55%. Относно бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство тя подчерта, че не може да каже „дали ще има сделка или не, но че има възможност за споразумение - малка, но е налице“, въпреки оставащите различия на ниво равнопоставеност, конкурентост и риболов. Коментирайки ваксините против COVID-19, У. фон дер Лайен каза, че първата ваксина трябва да бъде одобрена след една седмица, като целта е ваксинациите да започнат в един и същи ден във всички страни от ЕС.

От името на Германското председателство на Съвета на ЕС Михаел Рот, министър по европейските въпроси, каза, че Европа е научила уроците от миналото: „Солидарността е изходът от кризата; няма да изоставим никого”. Той подчерта, че Европа е много повече от вътрешен пазар и че „нито една дума от това, което е било договорено преди, не е била променена“ в законодателството за върховенството на закона. По отношение на многогодишната финансова рамка (МФР) и фонда за възстановяване той допълни, че от следващата година средствата могат да достигнат до хора и региони, които са пострадали и че Европа „е спазила обещанието си“.

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) приветства споразумението, постигнато по отношение на дългосрочния бюджет на ЕС. „Сега имаме на разположение много средства. 1,8 трилиона евро ще бъдат използвани преди всичко за солидарност”. Той също така приветства механизма за върховенството на закона, заявявайки: „За първи път имаме връзка между европейските фондове и зачитането на основните принципи на ЕС. Сега очакваме от Комисията да бъде готова да прилага безпристрастно и въз основа на фактите тези правила от 1 януари".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във