Банкеръ Daily

Свят

Евродепутатка предлага цели села с бежанци да се настаняват в Източна Европа

Ска Келер

Лидерката на фракцията на Зелените в Европарламента призова мигрантите да се настаняват на големи групи в страни от Източна Европа, за да се улесни интеграцията им.

В интервю за вестник "Нойе оснабрюкер цайтунг" германската евродепутатка Ска Келер предложи да изпрати "цяло сирийско село" - например в Латвия.

"Идеята със сирийското село е възможност, която може да бъде използвана. Например в ситуации, при които бежанците не искат да отидат в страна, където няма други търсещи убежище“, коментира германският политик.

Доказано е, че мигрантите се насочват към страните, в които вече има техни сънародници. Това улеснява приобщаването и интеграцията им, обясни Келер.

Опцията трябва да бъде обсъдена въпреки съпротивата на страните от Източна Европа, и ако е необходимо – тези държави дори трябва да бъдат принудени да приемат идеята. "Отказът от прием на бежанци нарушава правото на ЕС", припомни фракционната лидерка на "Зелените".

Неотдавна Европейската комисия предприе съдебно производство срещу Чешката република, Унгария и Полша заради решението на правителствата им да не приемат бежанци по квотната система за разпределяне, която Брюксел наложи през септември 2015 г..

Преди дни еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че страните членки задължително трябва да прилагат решенията на ЕС за бежанците и ако това не се случи, ще ЕК ще започне процедури за налагане на санкции.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във