Банкеръ Daily

Свят

Евродепутатите заплашиха Европейската комисия със съд

В резолюция, приета в четвъртък с 529 гласа „за„, 148 гласа „против“ и 10 гласа „въздържал се“, евродепутатите припомнят, че неспазването на върховенството на закона от страна на държавите членки може да засегне целостта на бюджета на ЕС.

Свидетели сме на безпрецедентен случай в историята на ЕС. Евродепутатите предлагат се спрат европарите за онези държави, които не спазват върховенството на закона, приет е и механизъм, но Еврокомисията бездейства. Затова сега Европарламентът я заплашва със съд.

Европейският парламент е готов да предприеме правни действия, в случай че Комисията допълнително забави прилагането на предвидения в бюджета механизъм за условност свързан с върховенството на закона. Евродепутатите рядко са били толкова единодушни. В подкрепа на мярката се оформи широка коалиция, в която влязоха консерватори, социалдемократи, либерали, зелени и част от левите. Членовете на Европейския парламент ще дадат на изпълнителната власт срок до 1 юни, за да изготви насоките за задействане на санкционния механизъм на така наречената бюджетна обвързаност с принципа на правовата държава.

Резолюцията беше приета на 25 март с 529 гласа „за„, 148 гласа „против“ и 10 гласа „въздържал се“. В нея евродепутатите припомнят, че неспазването на върховенството на закона от страна на държавите членки може да засегне целостта на бюджета на ЕС. Те предупреждават Европейската комисия, че ако не изпълни задълженията си съгласно правно обвързващия регламент относно режима на обвързаност с условия и не предприеме всички подходящи мерки, за да защити финансовите интереси и ценности на ЕС, Парламентът „ще счете, че това представлява бездействие“ и ще заведе дело срещу Комисията.

Механизмът създаде голямо препятствие в по-широките преговори за историческия дългосрочен бюджет на блока от 1,8 трилиона евро в края на миналата година.

Правилата трябва да се спазват

Компромисът, който беше постигнат от европейските лидери, имаше цена.  Унгария и Полша се съгласиха да вдигнат ветото си върху бюджета, при условие, че Европейският съд, най-висшата съдебна инстанция, се произнесе дали механизмът е в нарушение на договорите на общността.

Евродепутатите настояват, че съществуващите правила за  принципите на правовата държава трябва да се прилагат и „не могат да бъдат предмет на приемането на насоки“, както Комисията подготвя в момента. Ако Комисията счете тези насоки за необходими, днешната резолюция изисква те да бъдат готови до 1 юни 2021 г., а Парламентът да бъде консултиран преди тяхното приемане. Евродепутатите изтъкват отново значението на незабавното прилагане на механизма за върховенството на закона, особено като се имат предвид потенциалните последици от него за предстоящото отпускане на средства от фонда за възстановяване. 

"Не можем да чакаме още дълго“, каза депутатът от Зелените Даниел Фройнд, който през лятото беше в България, където се срещна с протестиращите, а след това отправи остри критики към властите в София заради корупцията в страната.

"Това е последният предупредителен изстрел на Европейския парламент към Европейската комисия. Свършете си работата и имайте грижата онези, които потъпкват върховенството на закона, да си получат последствията. Защото върховенството на закона в Европа не може да чака повече. Ако до лятото срещу Унгария още няма процедура, тогава г-жа Фон дер Лайен ще трябва да отговаря пред Европейския съд“, заяви Фройнд.

Почти всички оратори в този дебат потвърдиха, че регламентът е правно обвързващ - независимо от позицията, приета от Европейския съвет, която няма юридическа тежест, и въпреки текущите съдебни производства пред Съда на Европейския съюз, които нямат суспензивно действие. Механизмът за обвързване с условие за спазване на принципите на правовата държава е нов инструмент, предназначен да защитава средствата на ЕС от злоупотреба с тях от страна на правителства от ЕС, за които е установено, че не са спазили принципа на върховенството на закона.

Изправена пред строго определен краен срок, Комисията може да се окаже между чука и наковалнята. Може да се окаже, че трудно ще изпълни обещанията си, тъй като дори при ускорена процедура датите на произнасяне на решения в Съда на ЕС са много несигурни.

Според германката Моника Холмайер, която е председателка на Бюджетната комисия в Европарламента заради бездействието на Еврокомисията  ЕС трябваше да плати много висока цена през декември, за да получи подкрепата на Унгария и Полша при гласуването на бюджета заедно с огромните помощи за борба срещу пандемията. 

"Много е важно европейските пари да се отпускат само ако съответната държава-членка е готова да прилага върховенството на закона“, казва Холмайер. Тоест, когато има гаранции, че „европейските пари ще се разпределят според правилата сред широк кръг бенефициери, а няма просто да се връчват на малка групичка лица, ако не и на олигарси и сребролюбиви политици", обяснява Холмайер, която е част от Европейската народна партия. Тази партия, в която членува и ГЕРБ, наскоро се раздели с партията "Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан.

България е сред "непослушните държави"

Страната ни не веднъж критикувана за неспазване на принципите на правовата държава и за злоупотреба с европейски фондове. Когато бе одобрен механизмът в края на миналата година, премиерът Бойко Борисов побърза да увери, че страната ни има ясна и последователна позиция за европейския бюджет. Той изтъкна че върховенството на закона е толкова важно, че е задължително да бъде обвързано с европейските фондове.

"Върховенството на закона е в основата на всяка демокрация и България напълно подкрепя изискването европейските средства да се обвържат със спазването на върховенството на закона", заяви тогава министър-председателят Бойко Борисов пред медиите в Брюксел. 

Критиците условието за обвързване на парите от ЕС с принципите на правовата държава обаче са скептични. Според тях финансовите наказания не са средството, с което този проблем ще бъде разрешен. Проблемът е, че тези наказания ще ударят предприемачите и работната сила в държавите и ще подсилят антиевропейската пропаганда в Източна Европа. А тези, които са злоупотребили с парите, реално ще останат безнаказани. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във