Банкеръ Daily

Свят

Евродепутатите ще обсъдят решенията на Европейския съвет за бюджета на ЕС

Решенията на Европейския съвет за бюджета на ЕС до 2027 година влизат в Европейският парламент. Те ще бъдат обсъдени днес на извънредно заседание в Брюксел, съобщава БТА. Европейският парламент ще гласува резолюция по договорените от европейските лидери бюджет на ЕС за следващите седем години и план за възстановяване от пандемията с Covid-19.

Евродепутатите ще бъдат готови да преговарят със Съвета на ЕС и с Европейската комисия през наесен, отбелязва председателят на Европарламента Давид Сасоли. Според него мнозинството в ЕП подкрепя решенията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Очакват се обаче още разяснения относно начина за разпределението на бюджетните средства и обвързването на отпускането им със състоянието на върховенството на закона в различните европейски страни.
Ще са необходими обаче няколко месеца за преговори преди Европарламента да гласува споразумението.
Преди гласуването обаче ще е необходимо изглаждане на различията. За одобряването на бюджета на Европейския съюз до 2027 г. ще бъде необходимо абсолютно мнозинство в Европейския парламент (от 353 гласа) и единодушие сред европейските правителства. За въвеждането на нови данъци, за да бъде захранен новият европейски бюджет, също ще бъде необходимо единодушието на правителствата, положително становище от евродепутатите и 27 ратификации на национално равнище. По предложението за размера на средствата по фонда за икономическо възстановяване, осигурени със заем от финансовите пазари, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред правителствата (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65% от европейското население).

Facebook logo
Бъдете с нас и във