Банкеръ Daily

Свят

Евродепутатите призовават за прозрачност при разпределението на ваксините

От следващата седмица ще бъде на разположение специална платформа, където държавите-членки могат да докладват два пъти седмично за броя на получените и използвани ваксини.

Липсата на прозрачност напоследък подхранва несигурността и дезинформацията по отношение на ваксинацията срещу COVID-19 в Европа, казват евродепутатите.

Във вторник членовете на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните разпитаха Сандра Галина, водещ преговарящ на ЕС по договори за ваксини срещу COVID-19, за най-новите разработки по отношение на договорите, прозрачността, разрешенията, наличността и внедряването на ваксини COVID-19.

Евродепутатите подчертаха необходимостта от повече яснота и прозрачност по отношение на договорите за ваксини, както и процеса на вземане на решения на ниво ЕС. Те приветстваха откритостта на Европейската комисия да споделя наличната информация, като същевременно признаваха, че на някои въпроси държавите-членки и фармацевтичните компании могат да отговорят по-добре.

Много въпроси се отнасяха до възможни допълнителни национални или двустранни договори. Комисията потвърди, че не е запозната с подобни твърдения за налични договори. Чрез споразумението за съвместни обществени поръчки ЕС има приоритет да доставя ваксини, които след това ще бъдат разпределени на държавите-членки пропорционално.

Междувременно бе съобщено, че Европейската агенция по лекарствата разглежда одобрението на ваксината AstraZeneca, а разрешаване за пускане на пазара се очаква в края на януари.

Най-големи количества ваксини се очакват през второто тримесечие на 2021 г., както вече е договорено в съществуващите договори - специфични стратегии за разполагане, включително приоритетни групи за ваксинация, се определят от всяка държава-членка;

т следващата седмица ще бъде на разположение специална платформа, където държавите-членки могат да докладват два пъти седмично за броя на получените и използвани ваксини.

През юни 2020 г. Комисията предложи стратегия на ЕС за ваксини срещу COVID-19, в която изброява ключови стъпки за ефективни стратегии за ваксиниране и въвеждане на ваксини . Всяка ваксина трябва да бъде разрешена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) в съответствие със стандартите за безопасност и ефикасност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във