Банкеръ Daily

Свят

Евродепутатите призоваха Турция за отмяна извънредното положение

Евродепутатите призоваха Турция за отмяна извънредното положение.

В резолюция в четвъртък евродепутатите осъдиха стотиците арести, извършени от турското правителство с цел да се цензурира критиката срещу турската военна офанзива в Африн. Евродепутатите осъдиха арестите на журналисти, активисти, доктори и обикновени граждани, които са изразили своята опозиция срещу турската военна интервенция в сирийския анклав Африн, който е под кюрдски контрол. Резолюцията беше приета в четвъртък с гласуване с вдигане на ръце. Друго притеснение са хуманитарните последици от турската намеса и предупреждават да не продължат тези непропорционални действия.

Извънредното положение, обявено след неуспешният опит за военен преврат на 16 юли 2016 г., понастоящем се използва за допълнително потискане на законната и мирна опозиция, подчертават евродепутатите, силно осъждайки провалената военна интервенция. Те допълват, че от тогава повече от 160 медийни организации са затворени и турското гражданско общество е подложено на масови репресии.

Евродепутатите призовават турските власти за: отмяна на извънредното положение в страната; незабавно и безусловно освобождаване на всички лица, които са били задържани единствено поради това, че са извършвали законна дейност, като са упражнявали свободата си на изразяване на мнение и сдружаване, и продължават да бъдат задържани без убедителни доказателства за извършването на престъпна дейност, включително германския журналист Дениз Юджел и четиримата журналисти от вестник „Джумхюриет“, които са задържани; сваляне на обвиненията срещу финландско-турската гражданка Аяла Албайрак, която беше осъдена задочно; освобождаването на един от водещите лидери на НПО, Осман Кавала, тъй като задържането му е политизирано и произволно; оттегляне на всички обвинения срещу председателя на „Амнести Интернешънъл“ за Турция Танер Кълъч и призовава обвиненията, отправени срещу него и неговите колеги да бъдат оттеглени, тъй като все още не са представени конкретни доказателства срещу тях; спазване на Европейската конвенция за правата на човека, в която ясно се отхвърля смъртното наказание.

През ноември 2016, евродепутатите призоваха за временно замразяване  на преговорите за членство с Турция и че въпреки това, страната трябва да остане „обвързана“ към ЕС. Разговорите за присъединяване на Турция към ЕС трябва да бъдат прекратени, ако предложените промени в конституцията продължат, тъй като те са в противоречие с критериите за членство в ЕС, предупредиха евродепутатите през юли 2017 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във