Банкеръ Daily

Свят

Евродепутатите отхвърлиха френската кандидатка за еврокомисар

Силви Гулар

Евродепутатите гласуваха днес категорично против кандидатурата на Силви Гулар за еврокомисар на Франция, предаде АФП. .

Гулар бе изправена пред два напрегнати изслушвания в Европарламента на фона на съмнения за серия от скандали. Тя получила 82 гласа "против", срещу 29 "за" и един "въздържал се", съобщи за АФП парламентарен източник, предаде БНР. 

Френската кандидатура е третата отхвърлена в предложения от Урсула фон дер Лайен кабинет след румънската и унгарската. Това е силен удар по новоизбраната президенка на ЕК, както и за Еманюел Макрон. Евродепутатите явно не са преглътнали факта, че именно френският президент провали схемата им на водещите кандидати за шеф на Комисията.

Макрон избра Гулар за министър на въоръжените сили в своето правителство, след като стана президент през 2017 г. Тя обаче заемаше поста едва един месец и се оттегли, след като беше започнато разследване за начина, по който нейната партия Демократично движение е наемала парламентарни сътрудници в Европейския парламент.

Разследването продължава, но главният му фокус не е върху Гулар. Срещу нея не се води официално разследване. Тя отрича да е извършила нещо нередно.

На изслушването си в Европарламента Гулар заяви, че не е извършила нарушения по времето, когато самата тя е била евродепутат.

На въпроси за скандал с фиктивни назначения в Европейския парламент и работата си като съветник в американски мозъчен тръст за 10 000 евро на месец в периода 2013-2016 г., докато е била европейски депутат, тя заяви, че е декларирала всичките си доходи и че не са й били повдигани обвинения от френската прокуратура.

"Чиста съм", каза Гулар и заяви, че е била разпитана от следователи на ЕС, които са преценили, че няма проблем тя да се яви на изслушването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във