Банкеръ Daily

Свят

Евродепутатите номинираха кандидатите за наградата "Сахаров"

Момент от церемонията по награждаването през 2019 г. - дъщерята на Илхам Тохти Джевхер Илхам получава наградата "Сахаров" от негово име.

Всяка година Парламентът присъжда наградата „Сахаров“ на изключителни личности и на организации, които защитават правата на човека и основните свободи. През 2019 г. наградата бе присъдена на икономиста Илхам Тохти, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.

Номинации за наградата „Сахаров“ могат да бъдат правени от политическите групи в Парламента или от поне 40 депутати.

Ето ги кандидатите:

Координационният съвет в Беларус е инициатива на смели жени като основния опозиционен кандидат в президентските избори Светлана Тихановска, Нобеловия лауреат за литература Светлана Алексиевич, музикантката Мария Колесникова, политическите активистки Олга Ковалкова и Вероника Цепкало, както и на лица от политиката и гражданското общество - политическият затворник Сергей Тихановски, активистът за права на човека Алес Беляцки, Сергей Дилевски, Степан Путило, Павел Северинец и Микола Статкевич.

Светлана Тихановска е учителка, активист за права на човека и политик, която участва като основен кандидат на опозицията на президентските избори през август 2020 г. след задържането на нейния съпруг от властите. Александър Лукашенко бе обявен за победител на изборите, но резултатите бяха поставени под съмнение предвид сигналите за изборни измами. След като г-жа Тихановска поиска повторно преброяване на бюлетините, тя бе принудена да избяга в Литва под заплаха за задържане в затвора. В страната се надигнаха големи мирни протести във връзка със сигналите за манипулации, които властите се опитаха да потушат с насилие. Междувременно бе съставен координационният съвет, който цели да представлява гражданите на Беларус и да подпомогне мирното предаване на властта.

Наджиб Муса Михаел подпомага евакуацията на християни, асирийци и халдейци при нахлуването на „Ислямска държава“ в Мосул през август 2014 г. и съхранява над 800 исторически ръкописа, датиращи от 13-ти до 19-ти век. Тези ръкописи по-късно са дигитализирани и изложени във Франция и Италия. От 1990 г. той помага за запазването на хиляди ръкописи и документи на Източните католически църкви.

Екологичните активисти от Гуапинол (Хондурас) Порфирио Сорто Седильо, Хосе Авелино Седильо, Орбин Наун Хернандес, Кевин Алехандро Ромеро, Арнолд Хавиер Алеман, Евер Александър Седильо, Даниел Маркес и Херемиас Мартинес Диас са членове на местен комитет, които са хвърлени в затвора заради участие в мирен протест срещу миннодобивна компания, чиято дейност замърсява реките Гуапинол и Сан Педро. Докато други затворници са били освободени, те остават в ареста, без прокуратурата да е представила твърди доказателства, оправдаващи задържането.

Берта Касерес, екологичен активист и съосновател на Съвет на коренното население на Хондурас, е убита през март 2016 г. В продължение на над две десетилетия тя се бори срещу завземането на земи, незаконната сеч и големите проекти в Хондурас.

Полските ЛГБТИ активисти Якуб Гаврон, Паулина Паяк, Павел Пренета и Камил Мачуга създават през 2019 г. уебсайта „Атлас на омразата“, който следи и представя на карта полски общини, приели, отхвърлили или разглеждащи резолюции срещу хората от ЛГБТИ общността. Към момента над 100 общини или местни власти в Полша са се обявили за „зони, свободни от ЛГБТИ“ или са приели т.нар. „регионални харти на семейните ценности“. През 2020 г. пет от общините завеждат дела срещу Якуб Гаврон, Паулина Паяк и Павел Пренета за накърняване на репутацията им и искат публично извинение и икономически компенсации за „организации в подкрепа на семействата“ в петте региона.

Парламентарните комисии по външни работи и развитие ще изберат с гласуване три номинации от досега направените, които ще си оспорват наградата. Носителят на наградата ще бъде определен от председателя на Парламента и лидерите на политическите групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във